THE BOX TOPS – THE LETTER-NEON RAINBOW / CRY LIKE A BABY / NON STOP / DIMENSIONS

De allereerste single “The Letter” (zie video) van de Amerikaanse soul- en rockformatie ‘The Box Tops’ was in 1967 meteen goed voor een nummer 1-notering in zowat alle landen van de wereld. Er werden indertijd meer dan 4 miljoen exemplaren van verkocht. De groep was in datzelfde jaar opgericht door de amper 16-jarige tiener Alex Chilton die zanger, gitarist en frontman van de uit Memphis, Tennessee afkomstige ‘The Box Tops’ werd. De vier andere oorspronkelijke bandleden waren drummer Danny Smythe, gitarist en keyboardsspeler John Evans, bassist Bill Cunningham en leadgitarist Gary Talley.

Zij werden de vaandeldragers van wat de ‘blue-eyed soul’-muziek werd genoemd en ze scoorden in hun amper drie jaar durende carrière nog een aantal grote hits waarvan “Cry Like A Baby” (zie 2e video) en “Soul Deep” de bekendste zijn. “The Letter” was trouwens geen eigen song want dat net geen 2 minuten durende nummer werd geschreven en voor het eerst opgenomen door Wayne Carson Thompson.

Op hun platen werden ook een aantal coverversies gebracht van bekende sixties-hits zoals “Trains & Boats & Planes” van ‘Billy J. Kramer & The Dakotas’ uit 1965, “A Whiter Shade Of Pale” van ‘Procul Harum’ uit 1967, “I’m Your Puppet” van ‘James & Bobby Purify’ uit 1966, “You Keep Me Hangin’ On” van ‘The Supremes’ uit 1966 en “I Shall Be Released” dat geschreven werd door Bob Dylan voor ‘The Band’ in 1967.

De vier platen die ‘The Box Tops’ in de periode 1967 tot 1970 hebben opgenomen werden nu opnieuw uitgebracht op twee cd’s door het Britse ‘re-issues’-label ‘Beat Goes On Records’. Het gaat om de albums “The Letter / Neon Rainbow”, “Cry Like A Baby”, “Non Stop” en “Dimensions”. Het leuke aspect aan deze gedigitaliseerde albums is dat we er zomaar zeven bonustracks bovenop de toenmalige tracklijsten gratis en voor niets bij krijgen.

Toen het succes van ‘The Box Tops’ drastisch was gaan tanen in 1970 besloot zanger Alex Chilton om er een einde aan te maken en een nieuwe rockgroep op te richten die ‘Big Star’ zou gaan heten en waarmee hij van 1971 tot 1974 opnieuw een hele serie hits wist te scoren. In 1993 werd ‘Big Star’ heropgericht met Alex Chilton en Jody Stephens van de originele bezetting, nu aangevuld met Jon Auer en Ken Stringfellow van ‘The Posies’.

Zij bleven samen optreden tot Alex Chilton op 59-jarige leeftijd plots stierf in 2010 aan de gevolgen van ernstige hartproblemen. Daarmee werden zowel ‘The Box Tops’ als ‘Big Star’ meteen toegevoegd aan de geschiedenisboeken over de muziek van de 20e eeuw.

(valsam)

 

 

TRACKLIST
Disc One:
THE LETTER / NEON RAINBOW

The Letter
She Knows How
Trains & Boats & Planes
Break My Mind
Whiter Shade Of Pale
Everything I Am
Neon Rainbow
People Make The World
I’m Your Puppet
Happy Times
Gonna Find Somebody
I Pray For Rain

CRY LIKE A BABY
Cry Like A Baby
Deep In Kentucky
I’m The One For You
Weeping Analeah
Every Time
Fields Of Clover
The Letter
Trouble With Sam
Lost
Good Morning Dear
727
You Keep Me Hanging On
The Door You Closed To Me
Bonus tracks:
Georgia Farm Boy
Take Me To Your Heart
Come On Honey
You Keep Tightening Up On Me

Disc Two:
NON STOP
Choo Choo Train
I’m Movin’ On
Sandman
She Shot A Hole In My Soul
People Gonna Talk
I Met Her In Church
Rock Me Baby
Rollin’ In My Sleep
I Can Dig It
Yesterday Where’s My Mind
If I Had Let You In

DIMENSIONS
Soul Deep
I Shall Be Released
Midnight Angel
Together
I’ll Hold Out My Hand
I Must Be The Devil
Sweet Cream Ladies, Forward March
(The) Happy Song
Ain’t No Way
I See Only Sunshine
Rock Me Baby
Bonus tracks:
King’s Highway
Since I Been Gone
Lay Your Shine On Me

Artiest info
Website  
 

video